Canvis en l’IVA de la teva factura de llum a 2024

Quin serà l’impacte de l’augment de l’IVA a la teva factura? 2024 ja ha començat, i amb ell arriben importants canvis a la factura de la llum. Us ho expliquem!

La pujada de l’VA és el canvi més destacable. I és que des de l’1 de gener l’IVA dels contractes de llum passa del 5% al 10%. I, a partir de l’1 de març, tornarà a pujar al 21%, com estava abans de les mesures antiinflació del Govern aplicades el 2022.

Això s’aplica als contractes amb potències iguals o inferiors a 10 kW i l’IVA de la factura d’electricitat es determina en funció del mercat majorista elèctric. Perquè l’aplicació de l’impost rebaixat el 2024 estarà condicionada al fet que el preu del megawatt-hora superi els 45 euros al mercat elèctric, podent variar encara en els propers mesos en funció d’aquest llindar.

Així, cada mes es revisarà l’IVA de la llum en funció d’aquesta condició:

  • Si el preu de l’energia del mes corrent supera els 45€/MWh, a la factura de la llum del mes següent se li aplicarà un 10% d’IVA, és a dir un IVA rebaixat.
  • Si el preu de l’energia del mes corrent baixa dels 45€/MWh, a la factura de la llum del mes següent se li aplicarà un 21% d’IVA.

Per la resta de contractes amb una potència contractada superior a 10kW, l’IVA es mantindrà al 21% com sempre.

La pujada de l’IVA vindrà acompanyada d’un augment a l’impost especial sobre l’electricitat. Des de l’1 de gener del 2024 fins al 31 de març del 2024, s’exigirà al tipus impositiu del 2,5% i, des de l’1 d’abril del 2024 fins al 30 de juny del 2024, al del 3,8%. A partir de llavors, es tornarà a decidir sobre aquesta qüestió per establir el valor de l’impost definitiu.

Cal tenir en compte que no hi haurà canvis en les tarifes elèctriques fora de la península: per als contractes elèctrics a les Illes Canàries, l’IGIC es mantindrà al 0% (per als contractes amb una potència contractada de 10kW o menys, i pels contractes amb més de 10kW, romandrà en el 3%); quant a Ceuta i Melilla l’IPSI seguirà gravant a l’1% per a tots els contractes elèctrics.

Altres canvis important a la factura de llum 2024

Has de saber també que, entre els canvis regulatoris aplicats pel Govern espanyol a partir del gener del 2024, també trobem una lleu modificació en els peatges elèctrics, aquells components dins del preu de la llum destinats a cobrir els costos del sistema relacionats amb l’operativa ”pura i dura”, com són el transport i la distribució de l’energia. A Holaluz traslladarem aquest canvi a la teva factura íntegrament i t’avancem que tindrà una afectació mínima a la teva quota.

Finalment, desapareix el límit del gas, el mecanisme d’ajust destinat a generar estabilitat sobre els preus de la llum, i es modifica lleugerament a la baixa l’import del finançament del bo social que paguem entre tots per contribuir a protegir els col·lectius més vulnerables.

És important recordar que els canvis regulats afecten totes les tarifes de llum, ja que són d’aplicació obligada per part de totes les companyies elèctriques. Per als clients d’Holaluz, aquestes modificacions implicaran, de mitjana, una pujada d’entre un 16% i un 18% de la quota en relació amb les factures del 2023.

La Tarifa Justa, la tarifa fixa d’Holaluz

Davant d’aquesta situació, no és estrany que la majoria de nosaltres ens preguntem què podem fer per mitigar la pujada de l’IVA.

Una opció habitual és adaptar el consum elèctric a les hores del període vall, modificar els hàbits domèstics, canviar els electrodomèstics, aprofitar la il·luminació… Totes aquestes pràctiques són sempre recomanables, en pro de l’eficiència energètica i la sostenibilitat, però a Holaluz pensem que han de ser les tarifes elèctriques les que s’adaptin a tu, i no pas al revés. Si no vols estar pendent de posar la rentadora o el rentaplats, i vols assegurar-te una quota fixa d’estalvi mensual, et recomanem una tarifa fixa.

La Tarifa Justa s’adapta als teus hàbits de consum perquè sempre paguis el mateix. Més enllà dels canvis regulatoris, que hem de traslladar a la teva factura, t’oferim una tarifa personalitzada “tot inclòs”, et blindem davant de variacions en el preu de la llum i de possibles onades de fred o calor. A més, revisem el preu fix de llum cada 12 mesos per garantir que s’adapta a les teves necessitats, i et tornem els diners si has pagat de més.

Comparativa de tarifes de llum

A hores d’ara ja sabem que l’elecció de la tarifa correcta pot marcar la diferència considerablement en el preu de la nostra factura. Si estàs pensant en canviar de companyia elèctrica, i estàs comparant tarifes de llum per assegurar-te que prens l’elecció correcta, pots comprovar quina seria la teva tarifa fixa a Holaluz. Davant d’aquest escenari, t’oferim una alternativa que et brinda estabilitat i previsibilitat a les factures de llum. Tindrem en compte els teus hàbits de consum per crear una tarifa fixa, adaptada a les teves necessitats, que et protegeixi davant de variacions en el preu de la llum.

Estalvi en electricitat amb la Revolució de les Teulades

A Holaluz tenim el propòsit d’augmentar la generació d’energia d’origen renovable, amb la idea que el 100% del mix energètic sigui totalment verd com més aviat millor.

Per aquest motiu, estem construint la comunitat d’energia verda més gran d’Europa, transicionant cap a un nou model descentralitzat i basat en la generació distribuïda.

Aquest tipus de generació es basa en petites centrals d’energia renovable (les teulades) connectades als punts de subministrament propers. Gràcies a això, estalviem en el transport de l’energia, i aconseguim que cada vegada hi hagi més energia verda al mix energètic, cosa que es tradueix en energia més barata per a tothom.

Així que si estàs interessat en una instal·lació de plaques solars per sumar-te a la Revolució, ara és el moment. Amb les plaques solars pots aconseguir una factura 0€ que et permetrà viure al marge de canvis de preu al mercat per sempre.