Nous peatges elèctrics: com seran les noves tarifes de llum a Holaluz

Tal com vam avançar en el seu moment, si estàs a Holaluz no has de patir per res. Tot i així, entenem que aquest canvi en les tarifes de llum, derivat del canvi de peatges elèctrics, genera dubtes. Aquí en resoldrem els principals. 

Recapitulant una mica, recordem que el passat 1 de juny va entrar en vigor el canvi de tarifes de llum. Es tracta d’un canvi de normativa que aplica a totes les companyies d’electricitat, tot i que no ha afectat a totes de la mateixa manera. T’expliquem com ha estat a Holaluz.

Comptador, lectures i preus

Si tens menys de 15 kW de potència contractada, el teu comptador passarà a llegir tres períodes horaris d’energia (de fet, potser ja ho tens activat i ho has vist) però tu seguiràs tenint un preu fix les 24 hores del dia (sumarem les tres lectures i els hi aplicarem un mateix preu fix). En cas que tinguis discriminació horària (dos preus diferents per a dos períodes horaris), aquesta desapareix com a tal, pel que tindràs un preu diferent per cada un dels tres períodes, és a dir, tres preus d’energia.

Tens algun dubte sobre les noves tarifes? T’ho expliquem en 3 minuts. Et truquem

A l’apartat següent detallarem com queda la potència, que també es dividirà en diferents períodes horaris. En aquest article trobaràs detallats els horaris dels períodes d’energia i potència per a subministraments de menys de 15 kW, tot i que, tal com hem dit, si és el teu cas i tens un preu fix, no hauràs d’estar pendent del rellotge pel que fa al consum.

I si, a més del rellotge, també vols despreocupar-te de la teva factura i pagar el mateix cada mes, consumint només el que necessites, en qualsevol moment del dia, et recomanem la Tarifa Justa. És la nostra tarifa plana perquè visquis com penses i paguis sempre el mateix.

Vols saber quant pagaries amb la teva quota plana personalitzada? Calcula la teva quota

Els subministraments de més de 15 kW, en baixa tensió, passaran a tenir 6 preus d’energia (fixos o variables, ja que en aquest cas oferim ambdues opcions). En alta tensió els subministraments que ja tenien 6 períodes es mantindran, tot i que amb un calendari diferent. A la Circular 3/2020 (Article 7) es detalla el nou funcionament previst per a tots els períodes horaris segons totes les variables previstes.

Tot això passarà automàticament, el teu comptador es reprogramarà sol i a nivell tècnic no notaràs absolutament res.

Potencia contractada

En aquest cas tots els subministraments elèctrics de menys de 15 kW tindran la seva potència contractada dividida en dos períodes horaris amb dos preus diferents. Això et dóna l’opció de que, si vols, tinguis una potència diferent a cadascun. Per defecte mantindrem la mateixa potència als dos períodes però si vols revisarem si et convé un canvi en algun dels dos o a tots dos i si és per reduir, no hauràs de pagar res pel canvi.

A partir de l’entrada en vigor de la nova metodologia i durant els 12 mesos següents, podràs modificar fins a dues vegades la potència contractada. Després d’aquests 12 primers mesos, si ho necessites, podràs demanar un nou canvi, tot i que la distribuïdora podria tombar-lo, ja que després d’aquest primer any tornaríem al límit d’un canvi cada 12 mesos. Et recordem que tenir la potència òptima (just la que necessites, sense que en sobri ni en falti), és essencial per tal d’evitar pagar més del que toca per quelcom que no fas servir. Això vol dir que amb aquest canvi encara podrem afinar més en aquesta optimització per cada un dels períodes i així t’ajudarem a estalviar encara més en la teva factura de la llum.

Tal com passa amb l’energia, els contractes de més de 15 kW en baixà tensió passaran de 3 a 6 períodes de potència, cadascun amb preus diferents. Els d’alta tensió, que ja tenien 6 períodes de potència, es mantindran igual (tot detallat en la circular que enllaçem més a dalt).

Factura de la llum

En base al que hem dit fins aquí, veuràs tots els canvis amb tots els períodes i el seu preu/preus detallats en la teva factura, indicats amb la lletra P seguida del número de període que correspongui.

A banda d’això, veuràs que el nom de la teva tarifa d’accés canvia. Enrecorda’t que la tarifa d’accés és només el nom tècnic de la teva tarifa (a nivell distribuïdora) que ve donat pel tram de potència contractada en el que et trobis (i abans que entrin en vigor els canvis, pel fet que tinguis discriminació horària o no). Una altra cosa és el producte que tinguis contractat amb la teva comercialitzadora, que en el nostre cas pot ser la Tarifa Justa, la Tarifa Sense Sorpreses o la Tarifa Clàssica.

Aquests són els canvis en els noms de les tarifes d’accés que veuràs a la teva factura:

  • Menys de 15 kW de potència contractada: les tarifes 2.0A, 2.0DH, 2.0DHS 2.1A, 2.1DH i 2.1DHS es converteixen en una única tarifa d’accés anomenada 2.0TD.
  • Més de 15 kW: la tarifa 3.0A es dirà 3.0TD, la 3.1A de menys de 30 kW i la 6.1A es converteix en la 6.1TD la 3.1A a partir de 20 kW i la 6.2 passen a ser la 6.2TD, la 6.3 serà la 6.3TD i la 6.4 ara es dirà 6.4TD.

Com canvia la Tarifa Justa?

Seguiràs pagant la teva quota fixa, com fins ara, sense haver de patir per períodes ni res similar, de tal manera que simplement els veuràs reflexats a la teva factura detallant les lectures. Si en el teu cas fos necessari actualitzar la teva quota, rebràs un email en el que t’explicarem quina serà a partir d’ara.

Com canvia la Tarifa Sense Sorpreses?

Tal com passa en el cas anterior, si la teva quota canvia t’en informarem per email. Pel que fa a la teva regularització, aquests canvis no afectaran. Et recordem que aquesta opció, a diferència de la Tarifa Justa, no és una tarifa plana i per tant fem un balanç entre pagat i gastat cada 12 mesos.

Al marge de la teva quota personalitzada, actualitzarem els preus d’aquesta tarifa al nostre web i te’n informarem també per email.

Com canvia la Tarifa Clàssica?

Com en el cas dels preus de la Sense Sorpreses, actualitzarem preus al nostre web i t’informarem d’aquest canvi també per email.

Contracte i canvis

Pel que fa al teu contracte, no serà necessari signar-ne un altre de nou, donat què el que tens actualment inclou una clàusula que preveu l’opció de traslladar-te qualsevol canvi normatiu que apliqui a totes les companyies, com és el cas, de manera automàtica i sense que no hagis de fer res més.

D’una altra banda, a Holaluz ens comprometem a mantenir el preu com a mínim durant 12 mesos des del moment en què contractes però existeix una excepció que no ens podem saltar. En casos de canvis normatius com aquests, que afecten a les parts regulades del preu i que com diem hem d’aplicar totes les companyies a partir de l’1 de juny, les modificacions entraran en vigor inmediatament, tot i que aquests 12 mesos no hagin passat. Tot i així, com sempre, farem tot el possible perquè la afectació sigui mínima i la teva comoditat, la màxima.

I com sempre, seguirem sense tenir permanència de cap tipus, tot i que tornem a recordar que aquests canvis hem d’aplicar-los totes les companyies, sense excepció.

La bona noticia és que malgrat el “soroll” i la confusió inicial que generen aquest tipus de canvis al sector elèctric, a la gran majoria de casos l’import final de la factura de la llum no es veurà massa afectada.

T’han quedat alguns dubtes i vols saber-ne més? Truca’ns gratis al 900 67 07 07

Si vols conèixer més detalls sobre l’origen d’aquest canvi de normativa, pots consultar-los en aquest article sobre les noves tarifes de llum arrel del canvi de peatges elèctrics. Veure article